Onze Blog

De reis naar Athene

Dag 8:

Vandaag was alweer de laatste dag aangebroken. Deze week is ontzettend snel voorbij gevlogen. De eerste groep was vannochtend al vroeg uit de veren want zij gingen naar het vluchtelingenkamp. Omdat de vorige groep gister zo veel aandacht had getrokken, was het niet veilig om met de hele groep te gaan. Dus deelden we in een gebouw van de kerk, 15 minuten van het vluchtelingenkamp, kleding uit en gingen er om de beurt 2 mensen naar het kamp. De andere groep hebben bij het Leger des Heils voedselpakketten uitgedeeld. Hierna hadden ze de middag vrij om een beetje de toerist uit te hangen. Vanavond zijn we te gast geweest bij een vluchtelingengezin. Zij wonen op dit moment in een soort kraakpand en hebben hun heftige verhaal met ons gedeeld. Dit verhaal heeft velen van ons diep geraakt. Zij hebben ook plannen om naar Nederland te komen. Dit zal echter absoluut niet makkelijk zijn. Het was een fijne afsluitende avond met heerlijk eten. We zullen morgen weer vroeg uit bed gaan want de bus staat om 3 uur al beneden om ons naar het vliegveld te brengen. Wij zijn God ontzettend dankbaar voor deze reis en de ervaringen die we hier op hebben gedaan en willen Hem bidden voor een veilige terugreis.

Dag 7:

Vandaag hebben we een douche ochtend gehad voor de vrouwen. De vrouwen kwamen binnen en werden voorzien van verse koffie en toast. Het was leuk om te zien dat er een kapster aanwezig was om de vrouwen te voorzien van een nieuw kapsel. Ook mochten de vrouwen kleding uitzoeken.
Vervolgens ging een deel van de groep naar het vluchtelingen kamp. Dankzij een sponsor uit Nederland hadden we de mogelijkheid om speelgoed te kopen voor de kinderen in het kamp.
Toen we het kamp in liepen hadden de kinderen al snel door dat er speelgoed in aantocht was. Dat zorgde ervoor dat we binnen een korte tijd omringd waren door veel kinderen.
Ze trokken ons mee en wilde met ons spelen en vooral het speelgoed was heel interessant. Sommige kinderen spraken vloeiend Engels waardoor we erachter konden komen wat het verhaal was achter het kind en de familie van het kind. Wat was het bijzonder om die armen om je heen te voelen, en in die pret oogjes te kijken. Het was leuk om te zien dat iedereen van het team genoot van de kinderen.

Dag 6:

Vandaag ging de bouwgroep beginnen aan het bouwen van het speeltoestel in het kindertehuis. Al vroeg gingen ze op pad. Het was namelijk een best eind rijden. Helaas duurde het even voor het bouwpakket aanwezig was. Maar toen het eenmaal aanwezig waren, is er goed doorgewerkt.
Een andere, kleine, groep ging weer naar het Leger des Heils om daar mee te helpen met een naaiworkshop. Daar hebben zij zich vooral bezig gehouden met het vermaken van de kinderen. De kleine groep sloot zich rond de middag aan bij het grootste gedeelte van ons team. Zij waren bij het doucheproject van de kerk waar we zondag waren geweest. Hier krijgen de daklozen een kans om te douchen, een tosti te eten en kleding te ontvangen en te laten wassen. Vandaag was het de douchedag voor de mannen en morgen zullen de vrouwen aan de beurt zijn. De groep heeft zich hier bezig gehouden met het maken van tosti’s, wassen van kleding en het sorteren van de kleding.
‘S avonds zijn we opgedeeld in kleine groepjes van 3 tot 6 personen. We waren namelijk door verschillende personen uitgenodigd om bij hun thuis wat te eten. ‘S middags is iedereen op pad gegaan om wat kleine cadeautjes te kopen voor deze mensen. Voor ons is het iets heel gewoons (rijst, olijfolie, shampoo, bellenblaas) maar deze mensen waren ontzettend dankbaar voor wat wij hun gaven. En eerlijk gezegd is dit het minste wat wij konden doen. Deze mensen hebben hun huis voor opengesteld, heerlijk eten voor ons gekookt en hun heftige levensverhaal gedeeld.
Morgen zullen we weer naar de douchedag gaan. De bouwgroep zal dan weer verder gaan aan het speeltoestel.

Dag 5:

Vandaag werd de groep weer in twee delen opgesplit: de ene groep ging naar het vluchtelingenkamp en de andere groep ging naar het Leger des Heils om daar een opdracht voor Judith te doen.
De eerste groep kwam na een lange rit in de file aan bij de kerk van Pavlov. Meteen vertrokken een aantal van ons naar de opslag van Arno en Sahar. Iedereen was onder de indruk van de prachtige omgeving. We brachten kleding en schoenen mee en stalden dit uit in het kleine kerkje. De vluchtelingen werden in groepjes opgehaald en ontvangen door ons en Sahar. We kregen hulp van wat mensen uit de kerk, deze mensen konden ook voor ons vertalen. De vluchtelingen waren heel blij met de spullen en bedankten ons hartelijk. Aan het einde van de dag zijn we met de groep naar het vluchtelingen kamp gereden, dit was een indrukwekkende ervaring. De mensen in de kampen maken zich klaar voor de winter maar hebben vaak nog tenten met gaten en drijven nu al weg met een flinke regenbui. We hopen hierin nog een oplossing te bieden.
De andere groep begon bij het Leger des Heils. Daar vertelde Judith wat we moesten doen. Ze vertelde over 5 alleenstaande personen. Hiervoor moesten wij boodschappen gaan doen. Voor €20,- per persoon moesten we zo veel mogelijk boodschappen kopen. Judith vertelde wat die mensen lekker vonden en wat ze wel of juist niet aten. Hierna mochten we op pad om deze spullen te kopen. We hadden best flinke tassen vol en ze werden daarna dankbaar in ontvangst genomen.
Daarna gingen we op pad om de buggies uit te delen. Deze moesten eerst in elkaar worden gezet en vervolgens kwam de eerste groep weer. Daarna hebben we met ons allen de avond afgesloten en lekker gegeten.

Dag 4:

Op maandag zijn we naar het Leger des Heils gegaan. Hier hebben we een presentatie gekregen van majoor Ray. Zij vertelde ons over Human Trafficing en moderne slavernij. Bij het Leger des Heils hebben ze een project opgestart waar ze uitegebuite prostituees een opvangplek bieden. Hier kunnen zij uitrusten, een verse maaltijd eten en douchen. De majoor vertelde ook hoe tegen jonge meisjes wordt gelogen om ze zo de prositutie in te krijgen en vervolgens worden bedreigd en zo gedwongen om in deze vreselijke situatie te blijven.
Na deze aangrijpende presentatie hebben we de rugtassen voor de kinderen uitgepakt en klaar gezet om uit te delen. Iedereen die ingeschreven staat bij het Leger des Heils, en kinderen heeft tussen de 6 en 14 jaar, kreeg een rugtas met schoolspullen. Judith heeft vorige week al kaartjes uitgedeeld voor de mensen die één of meerdere rugtassen kregen. Om 14:00 stond er al een lange rij en kon het uitdelen beginnen! Wat ons helaas wel opviel was dat de ouders niet heel dankbaar waren. Ze wilde meer rugzakken voor hun jongere kinderen of een andere kleur rugtas. Dit was best moeilijk. Gelukkig waren er ook ouders wél heel dankbaar. En vooral de kinderen. Als je een kind een rugtas gaf, zag je hun hele gezicht oplichten en uiteindelijk was deze actie voor de kinderen.
Hierna hadden we een rustige avond. Dinsdag zal de eerste groep vertrekken naar het vluchtelingenkamp. Dit zal een hele heftige ervaring zijn. We bidden God voor kracht en danken Hem dat wij in de positie zijn om deze mensen te helpen.

 

Dag 3:

Vandaag ging onze wekker al vroeg af. We gingen namelijk met Judith mee om broodjes en thee uit te delen aan daklozen. Judith doet dit normaal iedere zondagochtend en heeft zo haar ‘’vaste klanten’’. Vandaag mochten wij dus mee. Naast de broodjes en thee, hadden we ook slaapzakken en rugzakken met kleding bij, om uit te delen. Dit was een best heftige ervaring. We hebben veel indrukwekkende verhalen gehoord.
Na het uitdelen van deze spullen, zijn we naar de kerk van Judith gegaan. Dit is een evangelische kerk waar iedere week ongeveer 40 mensen naar de dienst komen. Wij hebben in deze kerk mogen zingen en Anne heeft in het Engels wat verteld over wat wij in Athene komen doen. De preek werd door verschillende mensen voor ons vertaald naar het Engels. Het was een mooie preek over de naaste liefde. Na de kerk was er gelegenheid voor een kopje koffie.
Hierna gingen we terug naar onze appartementen. Hier hebben we allemaal even uitgerust en alle indrukken van de ochtend verwerkt. Rond 18:15 verzamelden wij ons weer om weer naar de kerk te vertrekken. Hier heeft de dominee eerst wat verteld over de kerk en haar gemeente. Hij vertelde ons over hoe de kerk na de crisis iets wilde doen voor de gemeenschap van Athene en hoe de gemeente meer wilde doen dan alleen luisteren naar het woord van God en daadwerkelijk doen wat God van ons vraagt: Onze naasten helpen.
Zo hebben ze daar een project opgestart waarmee ze daklozen de mogelijkheid tot douchen geven. Ook hebben ze daar kleding die ze kunnen krijgen. Daar is ook de kleding van onze kledingactie heen gegaan.
Nadat de dominee dit inspirerende verhaal vertelde, gingen we weer op pad beladen met slaapzakken en rugtassen. Dit keer deelden we deze uit bij de haven. Hier zaten ook veel mensen. We hadden de mogelijkheid om met deze mensen te praten en we hoorden weer veel indrukwekkende verhalen. Het was een vermoeiende avond met veel indrukken maar het was heel dankbaar werk.

Dag2:

Vandaag is de groep in twee delen opgesplitst. De ene groep begon om half 11 met een fietstocht door Athene. Met een Nederlandse gids hebben we alle hoogtpunten van Athene kunnen zien. Ook de mooie plekjes, die minder bekend zijn, hebben we kunnen bewonderen. Terwijl de eerste groep met deze fietstocht bezig was, hielp de tweede groep Judith bij het project Connect. Hierbij huurt Judith iedere zaterdag een kleine ruimte die ze openstelt voor mensen in nood. Zij kunnen hier een kopje koffie halen, krijgen een broodje en hebben de kans om hun verhalen met elkaar te delen. Hier waren ook verschillende kinderen aanwezig. Wij hielden ons bezig met het helpen van Judith, het spelen met de kinderen en met het luisteren naar de heftige verhalen die er werden verteld. Ook mochten we daar kleding uitdelen en de vrouwen verwennen met een make-up setje, voor de mannen waren er deopakketjes. Rond de middag wisselden de groepen.

Savond’s zijn we met Judith, Joost en het gezin van Arno en Sahara  haar familie en Joost uit eten geweest. Zij hebben ons allen fantastisch geholpen in het project.We  kregen allerlei typisch Griekse gerechten. Het was een gezellige, maar ook confronterende dag. Morgen hopen we met Judith de daklozen een ontbijt bezorgen. Ook hopen we in de kerk een stukje te vertellen over ons project en te luisteren naar God’s woord.

Dag 1:

Vannochtend vroeg om 3:45 verzamelde de groep zich bij hoefakker. Rond 4:00 reed de bus aan. Uitgezwaaid door ouders, broertjes en zusjes en andere gemeenteleden, gingen we op weg. Na een gezellige rit, kwamen we rond half zeven aan op het vliegveld. We checkte in, gingen door de douane en wachtte tot we aan boord konden. Na een kleine vertraging stegen we op.
De vlucht liep gelukkig voorspoedig. We landden om kwart over één. Daar wachtte een vriendelijke chauffeur ons op, om ons naar onze appartementen te brengen.
Onze appartementen zijn super mooi. We zijn van allerlei luxe voorzien. Vandaag hadden we tijd genoeg om uit te pakken en uit te rusten van onze reis. 10 minuten lopen van ons appartement is er een Lidl. Toen iedereen zijn boodschappen gedaan heeft en heeft gegeten, hebben we gezamelijk de avond afgesloten bij een cultureel centrum in de buurt. We hopen morgen meer van de stad te zien en te helpen bij het Connect project van Judith!

Peter en Frank in Athene 

28-7-2019

Frank en peter zijn samen een weekend naar Athene geweest om voorbereidend werk te doen voor wanneer we met heel de groep naar Athene gaan.  Lees hieronder hun reisverslag en ervaringen.

Dag 1 Dag van aankomst

Vandaag zijn we aangekomen in Athene, we hebben een goede vlucht gehad. We hebben al veel gezien van Athene en praktische dingen besproken met Judith. Ook hebben we het appartement gezien waarin we zullen verblijven tijdens het project.  Vanmiddag hebben we met Monique van de Hulst een plan bedacht om bij een tehuis voor Griekse kinderen die niet thuis kunnen wonen, speeltoestellen te verzamelen. Deze willen we dan tijdens ons project plaatsen. Vanavond zijn we ook op bezoek geweest bij een vluchtelingengezin dat geen status heeft. We zijn erg onder de indruk geraakt van hun verhaal. 

Dag 2

Vanmorgen zijn we naar Stavros Niarchos centrum geweest, een cultuur centrum vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving en waar we ‘s avonds de dag kunnen afsluiten met elkaar. 

Rond de middag zijn we naar Arno en Sahar Lankhaar geweest, zij geven hulp aan vluchtelingen in kampen. In die kampen geven ze medische hulp, voedsel en vertellen over het evangelie. 

We gaan ze daarbij ondersteunen tijdens het project. Deze middag werden we geconfronteerd met de wanhoop van een vluchteling die met een vals paspoort naar Italië wil reizen en daarna naar Engeland. We hopen en bidden dat hij goed aankomt. 

Dag 3

In de ochtend hebben we  met Judith brood en thee uitgedeeld bij daklozen, het was zeer indrukwekkend om mensen wakker te maken die onder een kartonnen doos hebben liggen slapen. Ze waren wel blij met ons bezoek. Daarna zijn we met Judith naar haar kerk geweest, gelukkig was er een dame die voor ons vertaalde. Het was een mooie dienst over jezelf niet op de eerste plaats zetten. Nu zijn we met Judith aan het eten. Over een uur vertrekken naar het vliegveld en gaan we weer terug naar huis.

Zomertraagheid – 22-7-2019

We zijn op het moment al enkele maanden bezig met het project. En waar het hele project in het begin een vaag en abstract idee was, zijn er nu zelfs al een aantal acties uitgevoerd!

Op 24 mei hebben we het startschot gegeven aan de acties met een succesvolle wasstraat/help Athene de nacht door- actie. De opkomst was hoog en het opgehaalde bedrag gelukkig ook. Met deze actie hebben we de eerste duizend euro op weten te halen en merkte we dat de rest van de gemeente ook ons enthousiasme voor het project deelt.

Hierna volgde op 14 juni de veelbelovende talentenveiling. De kavellijst loog er niet om en er was dus meer dan genoeg om op te bieden. Dat hebben we geweten… Wie wist dat mensen zoveel geld overhebben voor een rondleiding bij een autobedrijf? Of een weloverwogen kleuradvies voor je interieur? Dankzij de gulle giften bij de talentenveilig is in de week erna de prachtige mijlpaal van 5000 euro gepasseerd. En tot op heden staat onze teller dus ook op bijna 6000 euro. Hiernaast zijn we begonnen met de kledinginzamelingsactie, waarmee we al een mooi begin hebben gemaakt aan de in te zamelen goederen die we willen versturen.

We zijn ontzettend blij dat de acties goed worden ontvangen door de leden van onze gemeente en ook door mensen daarbuiten. Dit geeft ons het gevoel dat we aangemoedigd worden en extra energie om nog meer acties te organiseren.

Nu moeten we wel eerlijk toegeven dat de afgelopen weken ons energielevel wat was gezakt. Ja, want ook gemotiveerde vrijwilligers vallen ten prooi aan het fenomeen Zomertraagheid. En het is ook merkbaar in ons project. De sponsoractie kwam nog niet helemaal lekker van de grond en we vonden het lastig om de komende acties te visualiseren en concreet te maken. Op zulke momenten heb je even een opfrisser nodig om te weten waar je ook alweer voor bezig bent. Gelukkig hebben we gisterenavond een nuttige vergadering gehad waarin we zo’n opfrisser kregen.

We zijn weer met hernieuwde ideeën gekomen en hebben weer genoeg energie om de komende tijd nog meer geld en goederen in te zamelen. Eigenlijk draait het allemaal om kleine dingen die uiteindelijk in Athene een groot verschil kunnen maken. We hopen dat u ons de komende tijd wil ondersteunen en helpen met onze acties. Dit hoeft natuurlijk niet bij elke actie door ons met een donatie te steunen (hoewel dat enorm op prijs wordt gesteld), maar ook door aan ons project te denken in uw gebed. Bij deze ook al hartelijk dank voor de steun die we tot nog toe hebben ontvangen! U hoort hopelijk snel meer van onze acties en vooruitgang!

Met vriendelijke groet,

De actiegroep Hervormd Veen helpt Athene

COPYRIGHT 2019 © HERVORMD VEEN HELPT

error: